• -

WARSZTATY KULINARNE W KLASIE 2 A

Category : Aktualności

25  października w klasie gościliśmy Rodzica naszej uczennicy.

Pan Robert Małczyk –  z zawodu kucharz , zaproponował uczniom

wykonanie smakowitego deseru – Tiramisu. Składniki

deseru zostały nieco zmienione i dostosowane do uczniów.

Pan Robert przygotował dla dzieci pojemniki, naczynia i składniki,

z których wykonany został słodki poczęstunek.

Jeżeli ktoś miałby ochotę samodzielnie wykonać Tiramisu

to chętnie podzielimy się przepisem.

Składniki :

  • 5 jajek
  • 25 ml rozpuszczonego kakao z wodą
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 5  biszkoptów
  • gorzkie kakao do posypania

Przygotowanie :

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Żółtka ubić z połową cukru pudru.
  3. Stopniowo dodawać serek mascarpone.
  4. W oddzielnej misce ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  5. Połączyć krem z żółtek i mascarpone z ubitymi białkami.
  6. Rozpuścić kakao z wodą i zanurzać w nim biszkopty.
  7. Nasączone biszkopty układamy w misce, nakładamy na nie masę.
  8. Układamy kolejną warstwę biszkoptów i masę .
  9. Na koniec posypujemy gorzkim kakao.

Bardzo dziękujemy Panu Robertowi za wspaniałą, kulinarną lekcję.

Artykuł : Barbara Pacura